eindtoets, Kwartaal 2

Draft

Morgen moeten we een proefversie inleveren voor de uiteindelijke essay. Ik heb gekozen voor “Shampoo – omdat u het waard bent”, als onderwerp – omdat ik vind dat we aardig genaaid worden door het grootste cosmeticaconcern ter wereld – L’oreal – terwijl de realiteit is dat we shampoo niet eens zozeer nodig hebben. Het is nu nog een soort van blob van onsamenhangende informatie, maar in de uiteindelijke essay schep ik natuurlijk wat meer overzicht en nuance d.m.v. bronnen:


Dat het merendeel van de producten die we dagelijks gebruiken, in handen zijn van een aantal grote bedrijven (Coca-Cola, KRAFT, Nestlé, P&G, Johnson & Johnson, Unilever, MARS, Pepsico, Keloggs, etc.) is inmiddels wel bekend. De tandpasta die je gebruikt komt wellicht van dezelfde lopende band als waar je smeerkaas voor op brood vandaan komt.
Echter hebben het merendeel van deze bedrijven een “voedende” functie. Maar er is er een bedrijf wat al jaren wegkomt met het maken en verkopen van een product – in verschillende gedaantes – wat je niet eens nodig hebt. Namelijk: shampoo. Waarschijnlijk smeert u al sinds de peutertijd een goedje op uw hoofd, met de illusie dat je haar het nodig heeft. “Omdat u het waard bent.”

Oftewel, de slagzin van het immense cosmeticabedrijf L’oreal sinds 1973. L’oreal heeft zelfs op haar website een pagina geweid aan deze zin. Volgens het cosmeticaconcern is de zin vanuit een feministisch oogpunt geschreven, door Ilon Specht, met het idee dat deze zin het gedachtegoed vertegenwoordigd wat alle vrouwen in die tijd dachten: Ik ben het gewoonweg waard.

Uiteraard was dit de troefkaart bij uitstek om vrouwen er van te overtuigen dat het helemaal niet erg is om een duur product te kopen, volgepompt met siliconen, parabenen en sulfaten, want het is goed om zo’n investering voor jezelf te doen. Wellicht draagt het bij een het behalen van een examen, of het zelfvertrouwen voor een sollicitatie gesprek.

In ieder geval profiteert L’oreal er zelf behoorlijk van; Liliane Bettencourt – de enige erfgename van de oprichtster van het bedrijf – is de rijkste mevrouw van Frankrijk en Europa, en wordt geschat op een vermogen van 30 miljard.

En dit vermogen is niet alleen gecreëerd door de hoeveelheid soorten make-up, haarverzorgingsproducten en reguliere verzorgingsproducten voortkomend uit de productielijn van L’oreal zelf: het gaat veel verder.

L’oreal is inmiddels ook eigenaar van Garnier, Maybelline, Vichy, maar ook de luxere/professionele haarproducten die je voornamelijk in de kapperszaak zal tegenkomen: L’oreal Professionnel Kérastase, Redken en Matrix.

De slagzin “Omdat je het waard bent”, wordt bij deze high-end producten helemaal in het extreme getrokken: je bent in de illusie dat je een kappersproduct koopt, wat beter is dan de “gewone” L’oreal producten, en betaald hier dan ook heel wat meer geld voor. De realiteit is echter dat het uit dezelfde fabriek komt.

Helaas pindakaas voor L’oreal zijn vrouwen anno 2015 niet meer voor een gat te vangen: We zijn wel meer waard dan een illusie, en nemen dan ook geen genoegen meer met een normaal potje shampoo. Met de komst van de superfoods, bio-supermarkten en de glutenvrije kookboeken, willen we ook een goedje in ons haar smeren wat niet bol staat van de schadelijke stoffen.
De achtergrondartikelen op internet over bovengenoemde siliconen, sulfaten en parabenen in onze beautyproducten reizen de pan uit, en vrouwen willen nu toch wel echt een product wat gewoonweg bestaat uit ecologisch verantwoorde bestandsdelen.

L’oreal is niet bang om haar handen vuil te maken aan een goed in elkaar stekend marketingplan, wat de illusie schept dat je nu toch echt wel goed spul in je badkamerkastje hebt staan: Een compleet nieuwe lijn met paraben-free/sulfate-free/SLS-free producten was het antwoord van L’oreal op de behoefte van zijn consument.
Daarnaast brachten L’oreal Professionnel een ‘Nature’-collectie op de markt, voorzien van een EcoCert en COSMEBIO keurmerk, die nu toch echt wel moet garanderen dat de producten een inhoud hebben bestaand uit voornamelijk natuurlijke bestandsdelen. Want dat bent u na al die jaren toch echt wel waard.

Dit is het antwoord van L’oreal op duizenden soorten producten: een flesje shampoo, voorzien van 2 keurmerken, 100% natuurlijke parfum, zonder parabenen, kleurstoffen en siliconen. Vind je het bij de Albert Heijn? Dat niet.

Nu L’oreal het eindelijk begrepen heeft, is het toch wel verontrustend dat ze dit aanbod aan natuurlijke producten in gelimiteerde hoeveelheden aanbieden. Is het dan een hele klus om in een grote oplage de schappen te vullen met dit eerlijke goedje? Dat zijn we immers toch wel waard.

Deze keuze komt jammer genoeg voort uit een marketing tool die L’oreal toepast om via al haar beschikbare merken evenveel omzet te draaien: het reguliere L’oreal Paris focust zich op het aanbod in de supermarkt en/of drogisterijen. In zekere zin biedt L’oreal, met L’oreal Paris en Garnier, ook een lijn aan die voorzien is van producten zonder sulfaten en Parabenen, en voor een goedkopere prijs, zoals de EverPure collectie. Daar staat wel tegenover dat het product niet voorzien is van een keurmerk, en in tegenstelling tot het high-end product van L’oreal Professionnel, wél boordevol silliconen.

Echter ziet L’oreal al heel wat jaren een minor detail over het hoofd: Shampoo is een marketing tool wat in principe meer schade toebrengt aan het hoofd, dan dat het op lange termijn oplevert. Wereldwijd zijn er mensen die shampoo hebben gelaten voor wat het is en door het leven gaan met een ‘ongewassen’ hoofd. En het rare is, is dat het een weerzinwekkende reactie oplevert bij de meeste mensen. Echter raken steeds meer mensen overtuigd dat het grote nadeel van shampoo is, dat je natuurlijke oliën die je huid van zichzelf produceert, en die je bescherming tegen vuil garanderen, verwijderd door een het gebruiken van shampoo. Een lichamelijke reactie is dan ook dat je nog meer oliën zal gaan produceren, waardoor je je haar vaker gaat wassen. Het is een soort visieuze cirkel wat momenteel de shampoo-markt overeind houdt, maar daarentegen ook op steeds meer op losse groeven komt te staan.

Conclusie en gebruikte bronnen wil ik later nog toepassen, afhankelijk van het advies van Robin.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s