Kwartaal 2

Items over musea

Voor een opdracht van meneer van Lent zijn we ongeveer twee weken geleden naar 2 musea geweest: Het Missie Museum in Steyl en het Wereld Museum in Rotterdam. Eerder heb ik hier al een aantal foto’s van op mijn blog geplaatst, maar naar aanleiding van deze opdracht zal ik ook de daadwerkelijke resultaten hier plaatsen.

Stelymuseumboeka3

Wereldmuseuma3

De opdracht was om in beeld te brengen wat de insteek qua indeling en presentatie van beide musea zijn. Ter ondersteuning had ik de volgende tekst bij de ontwerpen geschreven:

Wereld Museum & Missie Museum in Steyl

Overeenkomst:

Beiden betrekken dieren in hun expositie: Dieren zijn herkenbaar bij bij het Wereld Museum, omdat deze zijn verwerkt in de sieraden van de stukken. Zo staat er een olifant afgebeeld in een ketting, wat staat voor koningschap. De kroon van de prinses heeft een hert erin verstopt, wat elegantie moet vertegenwoordigen.

In het Missie museum zijn dieren natuurlijk overheersend. Ook al zie je hier ook terug dat wanneer het draait om spiritualiteit, ook dieren worden gebruikt. Zo zijn er maskers e.d. van verschillende stammen uit bepaalde landen, die ook leiderschap of status vertegenwoordigen.

Verschil:

Wereld museum:

Mystieke kant van religie: De transparantie in het beeld vertegenwoordigd de doorzichtigheid van het boeddhisme die centraal staan in dit museum. Het is voor eigen interpretatie; maar desalniettemin is het leerzaam omdat er boeken staan waar nadere uitleg wordt gegeven.

Missie museum:

Informatieve kant van religie:

Deze weergave heeft meer een lichtere kant: dit komt omdat wereldwijd de broeders en zusters in Steyl door middel van liefdadigheidswerk zoveel kennis hebben opgedaan. Daarnaast vond ik de dieren als een soort “ministeries” opgesteld: Vandaar dat ze in alle hoeken samen zijn opgesteld. De apen bij de apen, de vogels bij de vogels, etc. “Ministery of Monkies”, soort idee.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s