Geen categorie

Beschouwing: Illustration for Everyone

Schermafbeelding 2014-10-02 om 21.50.55

De maand september was me er eentje. Voor het eerst werd ik letterlijk in de kleurrijke wereld der illustratie gegooid. In 30 dagen zag ik het materiaal van de meest uiteenlopende bekende illustratoren – nationaal en internationaal – maar mocht ik ook zelf een grondslag leggen voor mijn eigen werk. En eerlijk is eerlijk, inspiratie te over.

Als kind uit de jaren 90 zijn de eerste boeken die je leest voorzien van illustraties. In de jaren 50  viert de illustratiekunst hoogtijdagen, door middel van kinderboeken maar ook mode-illustraties. Jip en Janneke (Fiep Westendorp) doen in 1952 hun intrede, en vormen een bepalende factor voor de leesboeken die kinderen de komende generaties zullen lezen. Maar naast Nederland wordt ook in de rest van de wereld steeds meer waardering opgebracht voor eenvoudige illustraties zoals Olifantje Babaar (Jean de Brunhoff) en The Cat in the Hat (Dr. Seuss). De prints van deze illustratoren zijn inmiddels niet meer weg te denken van de boekenplanken in de kinderkamer.

Maar de functie van illustraties veranderen: Het kind is niet meer de enige die een vrolijke tekening weet te waarderen; vanaf de jaren tachtig negentig wordt er – naast fotografie en film – steeds meer een emotie weergegeven en begrepen in analoge illustraties. De scheidingslijn tussen cartoons, mode en fotografie vervagen, wat betekend dat boekillustraties zich niet meer beperken tot informatief en ernstig. Er mag zelfs om gelachen worden, of – evenals bij autonome kunst – op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Illustratoren vinden hun weg op album-hoezen, films, muurkunst, commercials enzovoort. Woorden zijn zelfs niet meer nodig. De illustratie wint het van de tekst. Iets wat in Poe tot Pooh wordt tegengesproken*: hier dient volgens Steve Heller als „louter versiering ter ondersteuning van de tekst”.

Persoonlijk vind ik MTV World Design Studios een goed voorbeeld. In feite worden illustraties visueel en kenbaar gemaakt in korte filmpjes tussen de reguliere programma’s van MTV door. Een exemplaar wat mij altijd opviel was die van het Zeitguised Studio*, die door middel van animatie en illustratie video’s maken. Deze video’s zijn een streling voor het oog; maar dankzij MTV dus ook toegankelijk voor de jeugd gemaakt. In slechts een minuutje wordt je programma tijdens de commercials gesierd met een short video, waar jonge animators en illustrators de kans krijgen om hun werk te tonen. Op deze manier wordt hun werk bereikbaar voor een veel grotere groep mensen, van verschillende nationaliteiten.

In principe volgen zij hiermee de gedachtengang op van (bijvoorbeeld) Fiep Westendorp: een kort moment voor jongeren om de realiteit te ontvluchten door middel van beelden. Een ideologie die ook doordringt tot de illustratie van de Willem de Kooning Academie: verleden week toonde Simon werk van Illustratie Alumni, waarin wordt benadrukt dat hedendaagse illustraties voor zowel kinderen, de jeugd en volwassenen worden gemaakt. Een voorbeeld van een van deze succesvolle afgestudeerde illustratoren is Clemens den Exter. Zijn werk wist zelfs Amerika te bereiken*; hier blijkt weer dat internationaal illustratoren elkaar tegenwoordig weten te bereiken, evenals bij MTV World Design Studios.

Bronnenlijst:
Bron 1: „De kloof tussen hoge kunst en illustratie (met inbegrip van cartoons en reclame) werd vrijwel onoverbrugbaar, of ‘zo diep als zwart en wit’, zoals de Amerikaan Steve Heller in zijn introductie bij Illustration now! schreef. De illustratie werd gedegradeerd tot louter versiering ter ondersteuning van de tekst.” („Van Poe tot Pooh”, Saskia de Bodt, 2010, p. 10)
Bron 2: *http://www.zeitguised.com/61786/515304/portfolio/mtv-sweetheart, december 2009.
Bron 3: *http://dutchcultureusa.com/blog/1383/the-wolf-of-wall-street-poster-by-clemens-den-exter-has-gone-viral, 14 februari 2004.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s